Pagina's

vrijdag 22 mei 2015

Dazenval geschikt voor paarden

Dazenval

De dazenval h-trap is ontworpen om dazenoverlast tegen te gaan. Dazen zijn vooral actief in de maanden juli, augustus en september. Dazen zijn vervelende vliegen die vaak in grote hoeveelheid aanwezig zijn. De gene die er het meeste last van hebben zijn paarden, koeien en vee. Maar ook mensen kunnen er enorm veel last van ondervinden. Wanneer je bijvoorbeeld in het land werkt, je paard aan het verzorgen bent, of om wat voor reden dan ook, dan heb ook jij kans om een dazenbeet op te lopen. 

Dazen komen over het algemeen af op water en warmte. Dat is vaak ook de reden waarom de dazen vaak te zien zijn rondom weilanden en in maneges. De warmte van het paard is reden genoeg van door de daas om aan te vallen. Ze bijten niet allemaal, maar als ze dat wel doen dan kan dat erg vervelend aanvoelen. Ook kriebelt het nogal wanneer er meerdere vliegen op je zitten.
dazenval, dazen overlast, dazenbeet


Werking

De werking van de dazenval h-trap taonx is vrij simpel. De val bestaat uit twee delen, een zwarte bal en een kap. De bal warmt gemakkelijk op door zonnestralen, en houdt de warmte ook lang vast. De warmte die vervolgens van de bal afkomt, trekt dazen aan. De kap is trechtervormig en dient ervoor om de dazen gevangen te houden in de val. Wanneer ze eenmaal doorhebben dat ze gevangen zitten, vliegen ze uit automatisme omhoog, de trechtervormige kap in waar ze niet meer uit kunnen komen.

Geschikt voor paarden, vee en mensen

De val kan uitkomst bieden voor zowel mens en dier. De dazen beperken zich namelijk niet alleen tot paarden en vee, maar vallen ook gerust mensen aan. Wij stoten immers ook warmte af. De val kan, afhankelijk van de plek, tot wel een paar honderd dazen per dag vangen.

Hoe en wanneer gebruiken

De dazentijd is op zijn hoogtepunt in de maanden juli en augustus. Dazen komen voornamelijk veel in weiden en bossen voor, en vooral wanneer er ook runderen, water of paarden in de buurt zijn. Ze zijn voornamelijk na het middaguur actief. 

Wanneer je veel overlast van dazen ondervindt, dan kun je overwegen om een dazenval aan te schaffen. Je beperkt de overlast daarmee aanzienlijk. De val is ook geschikt voor terrassen in horecagelegenheden, die in een dazenvriendelijk gebied liggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten